發新話題

灣仔龍門酒樓4.2億賣出

灣仔龍門酒樓4.2億賣出

陪我一起成長龍門酒樓將變成商場. 廿幾年無去過了...移民上機時最後一餐茶係龍門飲...同班friend 及親戚....

英京...雙喜.....歡樂...大好運..龍團...中國....依加連龍門都要改...商場

(星島)2009年6月30日 星期二 06:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)自合和夥拍信和奪取市建局    灣仔「喜帖街」重建項目後,區內收購活動唯一全幢放售物業頓成焦點。莊士敦道龍門大酒樓鋪址,剛以四億二千萬元易手,平均呎價逾二萬六千二百元,成為全幢買賣新指標。原業主謝氏家族持貨二十四年,帳面勁賺四億一千六百五十萬,升值一百一十九倍!

灣仔重建項目紛紛落成,區內舊樓物業極具潛力,其中龍門大酒樓鋪址也迅即再成為目標。消息人士透露,近日至少有五名準買家參與競逐,最終於昨日以四億二千萬元易手。

新買家為資深鋪位投資者張偉強,擬將物業打造成為灣仔區的「置地廣場」,專吸一綫名牌租戶。

張偉強接受本報查詢時證實以上述價格剛購入該物業,並打算將物業改建為零售商場:「將原來的外牆統統拆去,換上落地玻璃幕牆,打造成為灣仔的『置地廣場』,專吸名牌一綫客租戶,預期該商場每月租金達一百六十萬元,以易手價計算,回報約四厘六。」該全幢現時總樓面為一萬六千方呎,每呎易手價為二萬二千五百元。

張偉強續說,由於該項目為區內現時唯一可以重建的全幢舊樓,故不排除發展商有興趣從他手上購入物業:「發展商計數好叻,相信他們仔細一計,立即於半小時內有結果,這個項目有利可圖!」他續說,以該項目可建商業地積比十五倍計算,每呎樓面地價約六千一百元,相信平過發展商競投大型項目。

據了解,張氏已付訂金一成,即四千二百萬元,物業將於今年十二月三十一日以交吉形式交易。

現年四十七歲的張偉強,於藥房紅褲子出身,繼而進軍鋪市,因此有「藥房張」之稱,他最經典的買賣,是於二○○四年中物業仍低潮時,親自上門與邵氏傾談,直接購入深水埗黃金中心三層商場,作價一億四千三百萬,現時全部租出,回報逾十厘。

灣仔莊士敦道一三〇至一三六號龍門大酒樓,佔地約四千三百方呎,現為一幢四層高舊樓,該老牌酒樓屹立區內已久,酒樓東主謝氏家族於一九七五年購入,作價三百五十萬元,酒樓現時已傳至第二代,由謝家四名兒子經營。

該家族持貨二十四年,帳面獲利四億一千六百五十萬,物業升值一百一十九倍,相信出售物業的利潤,絕對不少於營商所得的盈利。

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 KD1743 於 30-6-2009 10:12 發表 真可惜,前幾個月上左去食五廿幾蚊野.估唔到又變做D冇特色既商場香港踩入文化沙漠既氹越黎越深

香港有文化...不過是五光十色的錢文化....

引用:
原帖由 Athena 於 11-7-2009 10:25 發表   作為灣仔地標的龍門,雖然我一次都無入去飲過茶,(因為太阿伯feell啦)不過真係好唔捨得佢拆。因為出去外國一返到來,一見到佢就知道返到屋企。   咪睇間野up dup,成日見有鬼佬遊客入去幫襯架,拆 ...

其實近d幾年去香港的外國遊客小了很多...要睇好野都入國內.

香港政府....只想吸引自家人來...所以整 d 主題公園樣樣新野因為國內舊野多....等d去唔到外國旅客來睇. 外國遊客更係留番比亞爺呢搵外匯 ........

引用:
原帖由 SAS2007 於 14-7-2009 10:53 發表 boy兄, 你買咗機票未呀?返黎飲次茶同埋去下世界真細小既廸鼠尼行一round........

boy 兄....係唔係我?

我在四月剛回來了....係都要出年 la...我都算海 "龜"人仕都係要入內地睇舊野.

其實我好怕去d 主題公園....因為太有主題了.

引用:
原帖由 SAS2007 於 15-7-2009 13:12 發表 係呀, 因為唔想叫你 fatboy兄(好似笑緊你肥). 如果你唔mind, 我不如叫你四眼兄(我都係foureyed)....如果出年至返就祇有去蓮香我都一樣怕去d 主題公園, 所以某年參加歐遊團時都要揾間唔去老鼠樂園既旅行社.p.s. ...

叮益力多仲味試...係d道只是見到d 大陸活乳酸飲品....有d怕.

我曾經去過 LA 老迪公園....話過唔再去. 入到去用0左 幾舊水買野.......好痛.

引用:
原帖由 Diamond 於 16-7-2009 14:22 發表 有d舊茶樓,衛生情況真係好差 老闆又唔係好想改善不如摺埋好過我講緊好多年前駷雙喜樓] 好多年前麍Y一天,本來想入去雙喜樓吃飯, 但入到去真係有d作嘔儱P覺最後好快行左出來無幾耐,雙喜樓就拆左龍門應 ...

陸羽高擋 wor......細佬未去過. 七八十年代雙喜成日去....當時d衛生環境已經好差.... 不過老豆鍾意佢地d茶加上是灣仔居民...

仲有佢地個陳皮鴨肶湯飯好正...唔好叫我去個廚房睇  我曾有個同學係裡面做工......叫我千其唔好食燒賣.

引用:
原帖由 SAS2007 於 20-7-2009 11:43 發表 四眼兄同japkortai兄二位講得好啱,  就算係五星大酒店都係一樣.........

我曾在一間五星酒店裡的 SUNTORY (日本公司) 日本餐館做過野....個廚房有...甴曱, 老鼠, 不知名....小生物, 及 d 化了妝柯巴

引用:
原帖由 japkortai 於 22-7-2009 17:50 發表    ,我曾在快餐店做過,所以對於d廚師如何處理d食物都略知。

是啊....

不過個日本大廚對自己的工具十分重視....每晚都用漂白水洗"針" 板同刀....好小心地洗.

引用:
原帖由 SAS2007 於 23-7-2009 16:43 發表 四眼兄重有一種生物你冇提到, 就係人啦.  講個真人故事各位聽.話說我老媽做果間酒店(位處中環區, 很有名), 有日食品公司送來數條三文魚, 但係負責收貨既伙計發覺d魚有臭味. 通知咗佢地部門經理, 但係經理 ...

政治是好黑暗的行業........藝能是好亂的行業.....飲食是一個好污 "租" 的行業.

引用:
原帖由 East 於 16-11-2009 23:50 發表 真想去坐坐影番輯相留念 !

知唔知幾時會....不如組團去...如果出年一二三月左右都有可能 wor....

引用:
原帖由 East 於 18-11-2009 13:19 發表   Dec this year wooo !

咁...你幫我去.....啦. 最緊要同門口條龍 say byebye....

引用:
原帖由 East 於 19-11-2009 09:46 發表   OKOKOK!! 幫牠影張相給你!

如果可以成對攞走...等我番來...帶走d d 野在北美買到錢... 對分點話..話晒老餅友 伍 伍 分..ok

引用:
原帖由 East 於 20-11-2009 08:29 發表   咁大條龍~~~~點攞走呀四大盒?  幫你攞個筷子套算哪 !!

叮噹...縮小放大槍.. 你諗..有錢洗得鬼推磨 小財唔出大財唔入.....

引用:
原帖由 East 於 20-11-2009 08:43 發表   小弟手上無D咁堅的法寶(有就一早發o左 )! 若四大盒手上有此"縮小放大槍", 請你馬上DHL過來, 槍一到手小弟馬上幫四大盒辦事 !

北美唔與 DHL.....wor....how about UPS

發新話題