88 12345
發新話題

情迷朱古力

情迷朱古力

各位餅's鍾意食朱古力嘛~?!!我自己就好好好鍾意食o勒~

大家討論o下~

首先出場係...聽聞比黃金還要貴的

' Knipschildt Chocolatier '

Chocopologie

...1 lb 要 USD$2600... (因有黑松露)

呢世希望有機會食到呀... 食o左唔知係咪會識飛呢~

http://www.chocopologie.com/

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 雪野 於 19-1-2011 00:26 發表 嘩~~~真係好貴喎! 如果有機會試下就好啦!!

以上相o個盒應該無 1 lb o卦...當半磅都 C~...要HK$成皮(萬)o野...

不過我相信有平有貴的...唔C悲觀。 其實睇o下捨唔捨得o者。

引用:
原帖由 超能電子男 於 19-1-2011 01:11 發表 大哥:一睇就知係貴野,食左唔只識飛,分分鐘能量仲增強幾萬陪,連能量燈都唔使用(咁就唔怕超人係地球三分鐘的限制 講笑)  不過我暫時唔食得住

係就勁呀~~~

你咳呀~??

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-1-2011 02:13 發表   能量升幾多就唔知...不過血糖一定爆標 ....朱古力 我愛你.........   朱古力就是朱古力你加上什麼也是朱古力. 你苦中帶甘甜中帶令人滿足的快感. 和你一起在口中溶化如初戀感覺的第一吻朱古力朱 ...
我....又愛又恨呀~~~你一粒半粒唔怕o卦~?!!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 19-1-2011 04:09 發表 超人兄介紹的都係正嘢

Chocopologie 係亞美利堅出產...拾兄有無送禮自奉(食)??!

ROYCE'

日本出產的朱古力,口感好滑~唔太甜,價錢都 OK o既,約HK$100 一盒!

呢幾年好出名,而家TST海港城有專門店呀...有興趣去 look look la~!

http://www.e-royce.com/english/index.html

以不同顏色分類的包裝

無得彈

(相片來至 : http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=12156)

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-1-2011 09:52 發表 一粒半粒唔怕....只是有咁多唔同品種加起來......   超兄...你無啦啦帶出朱古力來有乜意思...2月14日?????

原因我太愛朱古力 ...其實想出朱古力帖好耐,四哥仔有乜北美心水好介紹??

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-1-2011 10:15 發表 北美 d 朱古力 香港都有...香港有北美未勿有. 好似金鷹朱古力
就係北美有...香港又有買得到先好o丫嘛~! 北美應該有地道品牌朱古力 ga~?!

引用:
原帖由 Shiawase 於 19-1-2011 17:55 發表 超人兄弟焦急版主 , 這個帖如果移到"經典零食/懷舊飲食/餐廳"會不會更適合呢?   (因為D 朱古力零食咁經典 )? 999飲飲食食版主, 你話係唔係呀?    (我唔知有無authority郁個帖 , 焦急版 ...

引用:
原帖由 999 於 19-1-2011 18:24 發表 哈哈!焦人兄弟你都敢郁?D樹唔係我地地環頭wor!不如你誠意邀請焦急版主親移玉步啦!

引用:
原帖由 Shiawase 於 19-1-2011 18:35 發表   誠意邀請焦急超人兄弟版主親自轉移玉步

兩位識飲識食版主...其實我有諗過放呢個帖o向"經典零食/懷舊飲食/餐廳"...

但因為我而家講o既唔係懷舊經典朱古力零食,有o的重比較 update inform tim...所以好似有點唔係好貼題...所以放o左o向吹水區o者~兩位聽完我講原因認為如何呢~??!如果兩位仍然覺得放於"經典零食''適合,那我只好移移肉步吧~

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 20-1-2011 04:20 發表 楓葉國有出品大多有出口.  我公司附近原本有一間好有歷史家庭式朱古力公司佢地有 d 無糖朱古力(代糖)我都有買來吃. 可惜上年都接了.  Purdy's Chocolates D 間是地地道道溫哥華朱古力公司做得唔錯佢地都 ...

呢個品牌...好似唔知o向HK邊度見過...

http://www.purdys.com/Default.aspx

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 20-1-2011 09:33 發表   印象中....唔知. 不過好多加港人回鄉都用來做手信.
如果 HK 有得賣~...C鬼咁遠帶番o黎咩!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 20-1-2011 15:12 發表 FINE....咁我買返來請大家食咁你唔好食只可睇...

既然你買到 lor wor~...唔食點好意思ga~...禮貌o黎 gama~...過門 do 係客呀嘛~...應該食o既~應該食o既!

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-1-2011 21:17 發表   哈哈, 超人兄弟, 其實我無乜所為架, if you prefer to leave the thread here, it's ok 其實 originally I was thinking that since the title of this thread is "情迷朱古力", which mea ... 懷舊飲食/餐廳"會岩D Lor   ~ 不過你大過我 (我指輩份, 因為你係"焦急版主" ), 所以你話事啦!    (唔知999識飲識食版主有乜高見呢? )

我非常極度尊重些些公主意見o既~...就照妳意思速移我肉步吧~!

些些公主太太太太太太太太 太太太太太太太太太太太太太太太言重 la~。 講年紀...又真係大過妳...叫叔叔 la~乖

' VALRHONA '

法國名品牌朱古力,全球唯一擁有自己可可豆種植園,在 22 個國家擁有 80 個種植園...不少朱古力品牌亦向它取原材料。

http://www.valrhona-chocolate.com/

引用:
原帖由 Shiawase 於 22-1-2011 21:32 發表   我非常極度多謝超人兄弟叔叔尊重細姪女的意見! (因為你變了我的叔叔, 所以我變了你的細姪女  ) !

我叫妳叫我叔叔o者~...妳未必好細格...細一二年都係妳長輩o丫~...! (講笑o者~...唔好扁咀 mee 我 la~! )

引用:
原帖由 Shiawase 於 22-1-2011 21:41 發表 I miss 旋風朱古力     (photo borrowed from another thread posted by cmlwts) http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=7550&highlight=%B1%DB%AD%B7%A6%B6%A5j%A4O

旋風朱古力 ~~~好味~!

引用:
原帖由 Potato 於 23-1-2011 22:49 發表 嘩!超人兄,這隻牌子的朱古力,貴諢I超人兄係咪成日食呢?

成日食~??!邊得呀...咁遠先有得買...!

不過可能next week 會去睇o下...諗住新年會用o黎送比人呀。

' G O D I V A '

比利時朱古力品牌,現時 HK 好多地方都有分店,價錢品質算是上等,早年朋友結婚...每圍檯每個位放上 2 粒...嘩~好味! GODIVA GODIVA

http://www.godiva.com.hk/index.php

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 24-1-2011 01:00 發表 今日見到有一位表叔買 o左四盒「金莎」朱古力,係四個紙皮盒 (未開箱果種),一紙皮盒約有五盒「金莎」,都係香港買至信得過.
佢o個 D 可能係 「金渣」 都唔定~。

引用:
原帖由 Potato 於 24-1-2011 22:14 發表 好闊佬呀!有無我份謘H

o合~...我送比我件...

無所謂o既~...有機會o既~...有機會o既~!

88 12345
發新話題