標題: 雙面磁石開合筆盒 [打印本頁]

作者: fivefive55    時間: 5-3-2007 14:23     標題: 雙面磁石開合筆盒

當年小學生一定有...
作者: kidult    時間: 5-3-2007 17:29

我曾經有過一個有密碼鎖的。
作者: Shiawase    時間: 5-3-2007 18:41

I remember I also had a small/mini one, very cute, it came with colouring pencils!! ... I wonder if I have thrown it away or whether it's still at home!!ha ha
作者: toby    時間: 6-3-2007 02:07

仲有,鍾意將啲香珠放入去,好香架~~~ 唔知你地有冇買香珠玩呢???
作者: Shiawase    時間: 6-3-2007 18:45

I have bought packets & bottles of 香珠 before when I was small...but don't remember putting them in the 筆盒....
作者: CKCK    時間: 6-3-2007 22:49

講起都仲感覺到個種質感同膠味!
作者: Anison    時間: 7-3-2007 09:22

曾經有 "大和號" 同 "無比敵" 的筆盒, "無比敵" 那個雖然用到爛, 但都留到 讀中學才捨得掉
作者: celia    時間: 7-3-2007 13:19

好似而家都有呢類款式既筆盒賣
作者: foureyesfatboy    時間: 8-3-2007 13:45

鍾意上悶堂時用來砌基地...鉛筆做飛彈. 擦膠係戰車..... 好想念個種童真及想像力...時光不再...
作者: celia    時間: 16-3-2007 08:43

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 8-3-2007 13:45 發表 鍾意上悶堂時用來砌基地...鉛筆做飛彈. 擦膠係戰車..... 好想念個種童真及想像力...時光不再...
你而家都可以架
作者: inabottle    時間: 23-3-2007 14:20

筆盒內有鏡...放筆地方可以撐起...d筆插入d細孔度...有時d筆粗d就插唔入...每件文具都有其位置架...盒面有d係軟, 因為中間放入海綿...

但密碼呢, 我就未用過...

作者: Shiawase    時間: 23-3-2007 16:13

引用:
原帖由 inabottle 於 23-3-2007 14:20 發表 筆盒內有鏡...放筆地方可以撐起...d筆插入d細孔度...有時d筆粗d就插唔入...每件文具都有其位置架...盒面有d係軟, 因為中間放入海綿...   但密碼呢, 我就未用過...

係呀,我都記有D筆盒有鏡&有筆插ah!

作者: SuperFriends    時間: 10-4-2007 03:36

我曾經有一個係『卡新』封面齔妓陛A點知俾人偷.....................
作者: foureyesfatboy    時間: 10-4-2007 08:48

引用:
原帖由 SuperFriends 於 10-4-2007 03:36 發表 我曾經有一個係『卡新』封面齔妓陛A點知俾人偷.....................

俾人偷 0左 快D打999  

以前D同學好鍾意偷野所以我從來都唔帶D正野番學, 不過亞媽比同學重勁係DUMP矖佢地.....

作者: 超人兄弟    時間: 16-4-2007 19:01

細個時老媽在旺角先施買鱄茪黤K超人齔妓陘韺!!筆盒中間有個長方型度數表(有1-5級,用來鎖筆盒的).......好正!!!
作者: East    時間: 16-4-2007 22:12

這種磁石筆盒在當年是很正的產品. 我也見證了它的發展.

最初是沒有這種利害秘密基地式筆盒.

當年只有拉鋉筆袋, 和鐵盒筆盒.

我記得第一代單開蓋膠筆盒, 和靚靚卡通水壺是差不多時間湧現市場.

當年是有卡通水壺先.

第一代單開蓋膠筆盒一出現就雄霸市場, 幾年後就更上一層樓,

有廠商推出了雙面開蓋及半摺開蓋筆盒.

市場更加瘋狂, 超級受小學至初中生歡迎. 於是各大小廠商都搞盡腦汁,

不停變化及增加多用途磁石開蓋筆盒的功能和款式.

三開, 四開, 加鏡, 加暗格各出奇謀.......

這些廠家的市場爭戰. 更引發校內同學之間開展了一場筆盒軍備競賽.

鬥大, 鬥靚, 鬥多門, 鬥多機關.........廠家不停出新款.

D有錢同學也不停追新款.

就像我們大了也會追新款手機,數碼相機般.......

作者: swirljem    時間: 23-7-2007 15:08

哈哈﹐講到這種筆盒﹐除左上面老餅們的描述之外﹐仲有拒最大功能﹐就係﹕出貓﹗﹗

首先﹐筆盒發展到後期﹐暗格多多﹐收藏一張摺好的紙絕不成問題﹐但講明係出貓﹐拿張紙出來抄實在係太張揚了。後來筆盒用到殘舊﹐軟棉棉的合蓋終於破開個邊邊﹐發現裡面個「咸」原來有由兩件東西﹕一塊薄海綿﹐一塊卡紙板。海綿拿走﹐塊卡紙就好容易拉出拉入﹐上面可以寫字﹐配合當年最流行的0.5mm機械鉛筆﹐默書堂馬上搞定﹗

作者: fumoon    時間: 24-7-2007 02:14

引用:
原帖由 swirljem 於 23-7-2007 15:08 發表 仲有拒最大功能﹐就係﹕出貓﹗﹗   

....same here....
I find that they have the biggest collection at 大丸.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0