標題: 譚玉瑛遭無綫踢出局.......:( [打印本頁]

作者: newhello    時間: 15-3-2014 19:36     標題: 譚玉瑛遭無綫踢出局.......:(

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/first/20140315/18656800

...........................

由82年《430穿梭機》到今日《放學ICU》,由18歲開始做

到半百之齡,譚玉瑛將青春全奉獻給無綫兒童節目,可惜,

譚玉瑛姐姐年代快將結束。據悉無綫計劃改革兒童節目,

要主持年輕化,決定踢譚玉瑛出局,一方面要她轉合約形

式,由主持變成顧問,僅間中「出吓鏡」,但同時卻又遲

遲不跟她洽談新約,疑採拖字訣,讓本月底約滿的譚玉瑛

變成「自然流失」,譚玉瑛昨無奈說:「其實呢一日始終

都會嚟。」

在無綫主持兒童節目32年的元老級人馬譚玉瑛姐姐,多年

來不止一次被傳遭無綫踢出局,但最終譚玉瑛仍幸保不失

繼續留低。然而,本報接獲消息指無綫近日再度向譚玉瑛

開刀,要將她飛出兒童節目主持行列,本月底約滿後不再

續約。

「呢日始終會嚟」

記者昨致電譚玉瑛,她承認本月底約滿無綫,並說:「上

個月公司想同我轉合約,係Sandy(余詠珊)同我講,但

傾過一次之後冇再傾。佢想請一啲比較年輕啲嘅主持,想

我做顧問。」是否不再在兒童節目亮相?譚玉瑛說:「可

能佢未諗得掂,佢話耐不耐出吓鏡,但就轉做顧問畀意見

個節目點樣發展。」

譚玉瑛透露當日余詠珊強調不會減她人工,是否接受做顧

問?譚玉瑛說:「要睇吓條件係點,我唔會抗拒,因為就

算我自己唔再做幕前,我都想個節目有好發展,因為自己

做得太耐,有感情。」

對無綫這個安排會否感到難受?譚玉瑛未有正面回應,只

說:「都幾突然,突然間有種『咁呀?』嘅感覺。舊陣時

係talent(藝員部)傾,但今次talent話要搵Sandy同我傾,

Sandy又好忙。」但另方面有傳無綫決定不再跟譚玉瑛續約,

讓本月底約滿的她「自然流失」,譚玉瑛說:「藝員都係被

動嘅,我又可以點呢?其實以前都有傳過我會唔做,

我諗……我都係睇吓公司決定點。」

為無綫盡心盡力多年卻落得如此下場,會否灰心、不開心?

譚玉瑛無奈說:「其實呢一日始終都會嚟,重整心理,再過

嘅日子可能唔同咗。我都照平常咁做番自己嘢,唔好畀一個

未知道將會係點嘅事擾亂自己生活。不過我就希望可以清楚

啲知道件事將會點做,咁對大家都好啲。」

「平常心咁生活」

記者指王維基的香港電視網絡(HKTV)開不成台,更助長無

綫提出苛刻續約條件,藝人往往迫於無奈接受,對此譚玉瑛說:

「不嬲都係咁樣。」可認為無綫基於輿論壓力不敢炒她,所以才

「借啲意」說轉合約形式,譚玉瑛說:「你個理解係咁,或者係

咁,我自己唔會諗咁多,因為做咗咁耐,都好知道做藝人其實好

被動。」

對將來計劃及工作安排,譚玉瑛坦言未有想得這麼長遠:「𠵱家

呢個階段,盡量嗰件事唔好困擾我自己,平常心咁生活,我又唔

想啲同事好似唔捨得我咁嘅情緒。」記者指今次報道出街後,無

綫可能立即轉軚另作處理,譚玉瑛笑謂:「咁又係,都見過有咁

嘅事情發生。」

作者: 任我擒    時間: 15-3-2014 21:17

又唔係有什麼獨特主持風格無佢唔得, 卅多年刮埋刮埋都夠退休, 騰空缺讓新人實習機會功德無量...

作者: WK1959    時間: 15-3-2014 22:01

引用:
原帖由 任我擒 於 15-3-2014 21:17 發表 又唔係有什麼獨特主持風格無佢唔得, 卅多年刮埋刮埋都夠退休, 騰空缺讓新人實習機會功德無量...
YES !

作者: timeless    時間: 17-3-2014 22:01

老就被人淘汰?? 為什麼不當劇集演員, 更多錢??
作者: Potato    時間: 17-3-2014 23:45

雖然她做主持唔算突出,但她是跨越3個decades的兒童節目主持人,在香港可算前唔古人,相信也是後無來者。她被飛出局,可算是一個時代的終結~~
作者: 虎榮    時間: 17-3-2014 23:58

呢一天遲早會出現, 當然如果系佢主動唔同無記續約, 咁雙方及大家觀眾可能感覺會舒服點, 始終被人請走的感覺不好受!

不過唔做無綫唔駛死, 呢個世界無話無左邊個或邊間公司唔得, 路系人行出黎, 船到橋頭自然直, 

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0