標題: 激光矯視失敗個案遍全球 [打印本頁]

作者: newhello    時間: 2-3-2014 02:43     標題: 激光矯視失敗個案遍全球

激光矯視手術在香港日漸普及,但早前台灣一名引進
激光矯視的重量級眼科名醫驚見,不少早年接受激光
矯視手術患者,十多年後陸續出現視力明顯下降後遺
症,日常生活大受影響,宣布「封刀」。本報發現,
激光矯視的失敗個案遍布全球,美國、台灣、英國、
法國及澳洲均有市民進行激光矯視後,出現眼乾、畏
光、夜間眩光等後遺症,甚至導致視力模糊及嚴重衰
退,不少患者直言如可以重新選擇,寧願回到未做手
術時!..............
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120428/00176_097.html

作者: 虎榮    時間: 2-3-2014 13:57

我地幾時見過做激光手術d醫生系做過手術架, 佢地咪一樣帶眼鏡, 咁即系佢地對呢種手術都有保留啦! 重推薦俾客人, 呢種醫德真系要不得!

作者: moneyismymoney    時間: 4-3-2014 01:12

引用:
原帖由 虎榮 於 2-3-2014 13:57 發表 我地幾時見過做激光手術d醫生系做過手術架, 佢地咪一樣帶眼鏡, 咁即系佢地對呢種手術都有保留啦! 重推薦俾客人, 呢種醫德真系要不得!
因為怕怕,所以决定唔做,好險.

作者: bs00001    時間: 4-3-2014 02:01

引用:
原帖由 虎榮 於 2014/3/2 13:57 發表 我地幾時見過做激光手術d醫生系做過手術架, 佢地咪一樣帶眼鏡, 咁即系佢地對呢種手術都有保留啦! 重推薦俾客人, 呢種醫德真系要不得!

佢地自己好清楚知道呢D激光手術嘅成長歷史,失敗過案究竟有幾嚴重;當然佢地都會盡最大能力去掩飾呢D一切行內醜聞,唔俾一般市民知道,而且現在據稱仍有百分之一嘅手術失敗風險..所以所有眼科醫生都唔會攞自己對眼嚟去冒險!

我有一次係圖書館,睇到一本大陸D眼科專家寫嘅激光矯視手術書籍(而家我忘記咗書名啦,但你地應該搵得到嘅),佢話激光矯視係削薄你隻眼嘅角膜去改變/遷就光線喺眼球內嘅對焦!雖然話好專業計算得好準確,但整個過程係不可能逆轉!即係話,手術後切割咗嘅嘢就係永遠無咗!無得返轉頭!萬一受到感染,就超級大忍鑊!

(當然做激光手術D醫生/專家會事前同你講,呢D失敗嘅風險係好低好低..其實,因為你當時未俾錢啦.哈哈!

而且有次唱歌嗰個肥師奶Maria,多年前曾經係電台節目講過,佢有個飛機師朋友去做激光矯視手術,但之後唔好彩受感染,一對眼真係盲咗!!!

所以佢奉勸大家,千萬唔好咁勇,一次過做晒兩隻眼! 至少保險D,衰咗都仍有一隻眼去睇嘢...(但我認為,之後其實你已經無咗立體視覺日常生活會好唔方便,甚致危險:例如落樓梯會好易仆街碌落去 唔係講笑!你掩蓋一隻眼試吓,就會完全明白嗰種感覺係點..)

我當年幸好咁啱有聽到佢嘅電台節目同勸告,所以即使將來好有錢,我都永遠唔會考慮呢D咁嘅嘢啦..

所以嗰個台灣眼科名醫,算係仍然有D良心,臨老做番D好事..(不過我黑心,估佢應該早已搵夠上岸!

作者: 虎榮    時間: 18-3-2014 00:35

引用:
原帖由 bs00001 於 4-3-2014 02:01 發表     佢地自己好清楚知道呢D激光手術嘅成長歷史,失敗過案究竟有幾嚴重;當然佢地都會盡最大能力去掩飾呢D一切行內醜聞,唔俾一般市民知道,而且現在據稱仍有百分之一嘅手術失敗風險..所 ...

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 4-3-2014 01:12 發表 因為怕怕,所以决定唔做,好險.

查實有d人天生眼角膜太薄, 根本唔適合做激光, 但好多無醫得的醫生就一於少理, 扼錢至上! 我今時今日都覺得唔做系正確決定!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0