標題: 全日唔畀停車嘅雙黃線 [打印本頁]

作者: WK1959    時間: 29-12-2011 09:16     標題: 全日唔畀停車嘅雙黃線

無綫民初劇《我的如意狼君》星期一晚嗰集,講陳山聰喺樓梯推跌演佢老婆嘅葉翠翠,佢就同劉俐(藍莓)演嘅情婦坐人力車出街,點知條路竟然出現咗全日唔畀停車嘅雙黃線,旁邊仲有啲現代鐵欄杆,雖然鏡頭得一秒,但眼利嘅網民一眼就認到。
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.phpiss_id=20111229&sec_id=462&art_id=15933499&av_id=15934839

作者: moneyismymoney    時間: 30-12-2011 00:41

o尼套係 o米「回到未來」 o牙 ?  
作者: kkeeleung    時間: 30-12-2011 02:23

引用:
原帖由 WK1959 於 29-12-2011 09:16 發表 無綫民初劇《我的如意狼君》星期一晚嗰集,講陳山聰喺樓梯推跌演佢老婆嘅葉翠翠,佢就同劉俐(藍莓)演嘅情婦坐人力車出街,點知條路竟然出現咗全日唔畀停車嘅雙黃線,旁 ...
佢用架三輪車已算認真o架啦! 如果係求奇了事, 用天空背景揮手一下, 便可交代萬里天涯, 抹過眼淚轉過身就十年後啦!
作者: foureyesfatboy    時間: 30-12-2011 03:00

引用:
原帖由 kkeeleung 於 30-12-2011 02:23 發表 佢用架三輪車已算認真o架啦! 如果係求奇了事, 用天空背景揮手一下, 便可交代萬里天涯, 抹過眼淚轉過身就十年後啦!

講d樣野...無線d劇集裡頭用個d道具成日都錯...由其是d車成日用d 五十年代d 舊車當民初時的車. 還有裡頭d記者用個d相機....

有次唔記得邊套劇話個人回想細個時阿爸睇電視....個電視是平面薄身電視重要有 remote tim.

作者: kkeeleung    時間: 30-12-2011 03:25

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-12-2011 03:00 發表 講d樣野...無線d劇集裡頭用個d道具成日都錯...由其是d車成日用d 五十年代d 舊車當民初時的車. 還有裡頭d記者用個d相機.... 有次唔記得邊套劇話個人回想細個時阿爸睇電視....個電視是平面薄身電視重要有 remote ...
香港要找真的民初20年代車我估有困難, 仲要開得郁就更係難上加難, 若要花一百幾十萬找架真古董車. 無記會索性用劇情對白交代. "好! 等我叫司機車車你去... 引擎聲淡出. 就到目的地架la.
作者: foureyesfatboy    時間: 30-12-2011 03:47

引用:
原帖由 kkeeleung 於 30-12-2011 03:25 發表      香港要找真的民初20年代車我估有困難, 仲要開得郁就更係難上加難, 若要花一百幾十萬找架真古董車. 無記會索性用劇情對白交代. "好! 等我叫司機車車你去... 引擎聲淡出. 就到目的地架la. ...

在香港核心價值上新總比舊的好因此樣樣都好似快過其他地方所以香港太早把有價值的古物放棄了. 

十年對香港來說是好長的時間了....但在歐美地方要找二三十年代的東西也不難, 我家也有好多. 我阿爸是其中一件.

講起舊野.... 我前幾日先修理好沖涼房個花灑頭...同家人講起源來這個花灑頭用了廿六年....

由第一日到步搬了又搬到現在....  真係孤鬼寒....

作者: moneyismymoney    時間: 31-12-2011 08:13

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-12-2011 03:00 發表 講d樣野...無線d劇集裡頭用個d道具成日都錯...由其是d車成日用d 五十年代d 舊車當民初時的車. 還有裡頭d記者用個d相機.... 有次唔記得邊套劇話個人回想細個時阿爸睇電視....個電視是平面薄身電視重要有 remote ...
反正收視率有 30 多點,理得你 o甘多,睇 o吾到我好彩,比你睇到更加精彩.

作者: kkeeleung    時間: 2-1-2012 11:40

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-12-2011 03:47 發表 在香港核心價值上新總比舊的好因此樣樣都好似快過其他地方所以香港太早把有價值的古物放棄了.  十年對香港來說是好長的時間了....但在歐美地方要找二三十年代的東西也不難, 我家也有好多. 我阿爸是其中一件 ...

唔知由幾時開始, 有些聲音在教育年輕人, 用舊了要換新的, 用耐了便髒了要換....  但係好多棄掉的東西並非不能再用了. 只係覺得要挽.我穿的睡衣亦已超過十年. 老家中用了三十年的亦不少, 大多要到修無可修時才換.

香港人之但係要換的大多係身外物, 又有幾多人去改變吓自已, 跟走陋習...  城市建設. 拆了舊樓, 新起的又有何新鮮, 又不見得舒適了許多...

社會制度係最保守的. 你要改一改佢話按步就班, 十年二十年, 佢話要改你, 就一刀切下來. 拿走係所擁有的... 要走的人不走. 要留的人不留. 因為要留低的人比離開更困難, 要離開的, 皆因無法令要留低的容易留下工作.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0