標題: 譚玉瑛 網界封民主女神 [打印本頁]

作者: newhello    時間: 4-11-2011 11:20     標題: 譚玉瑛 網界封民主女神

蘋果日報 - 20111104 - 隔牆有耳:譚玉瑛 網界封民主女神

陪住幾代香港人度過童年嘅譚玉瑛姐姐,正式取代政務司前司長陳方安生同社運女神周澄,

被網界封為「香港良心」同「新一代民主女神」。係近日嘅《放學 ICU》,佢透過選班長故事,

話畀小朋友聽點解要反對替補機制,灌輸小朋友同唔好因為「有嘢食」而投票畀提供利益

嘅候選人,唔係就同賄選無分別。呢啲片段都喺網上瘋傳,為 CCTVB洗刷污名。

告訴小學生替補機制唔公平

前日《放學 ICU》嘅諸氏家庭,內容講述小學生女主角諸柔所屬班別嘅班長退學。

班長出缺,同學小璇叻唔切,恃住自己喺上次班長選舉時得票第二高,自以為可以

自動替補接任班長。但由譚­玉瑛姐姐飾演嘅 Miss Tam就話應該要重選。
Miss Tam教同學仔,由上次選舉中第二個得票嘅人替補做班長「梗係冇咁好」:

「每一次選舉時,每一個同學嘅諗法都有唔同㗎!所以結果咪會唔同囉。再選過係最公道!」

呢句對白令­譚玉瑛姐姐成為網絡大紅人。

高登仔即時封佢做香港良心,又擔心 CCTVB向佢開刀:

「譚玉瑛會唔會分分鐘連節目都無得做㗎」,

有人更警告 TVB唔好亂搞譚王瑛:「有 Dicon真係唔掂得!放學 ICU係香港良心」。

故事仲未講完,謀住班長一職嘅小璇,不斷向同學送上波板糖、朱古力等零食,

希望小朋友投佢一票,但係同學都睇穿小璇想以零食賄選,

寧願投畀平日不斷服務同學嘅女主角諸柔。­小朋友話:

「選舉係要公平公正,我哋係唔會因為利益而影響決定」。

八方噚日多次聯絡譚玉瑛姐姐,但佢已將電話飛咗去留言信箱。

除咗譚玉瑛,高登仔仲大讚寫故事嘅編劇,又強烈要求將《放學 ICU》

取代《東張西望》、同埋膠到震嘅電視劇,仲話呢集《放學 ICU》

好過 ICAC嘅廣告。但亦有網民慨嘆,「 TVB淨係敢用兒童節目諷刺時弊,都幾可悲」。

作者: whoiambatman    時間: 4-11-2011 19:05

這都是編劇寫的劇本,譚小姐照演,其實與她無關,無必要冠她民主女神的壓力.
作者: WK1959    時間: 4-11-2011 22:54

大家記住要去選班長呀!!!!

作者: kkeeleung    時間: 5-11-2011 00:33

引用:
原帖由 WK1959 於 4-11-2011 22:54 發表 大家記住要去選班長呀!!!!
大家要知道, 你在每分鐘都有權利去表態. 你十年食開油占多, 每日例牌, 不等於你不可吃腿蛋治, 伙記不可能代你落單. 今天係今天.

作者: WK1959    時間: 6-11-2011 09:19

原來早餐即係午餐,午餐即係晚餐,晚餐同早餐一樣,改咗食海鮮餐,有時食吓齋宴,仲有蛇宴,中秋食月餅,端午又食糉,有d班長做足工課「嫁」.
作者: WK1959    時間: 7-11-2011 08:54

塵埃落定,蛇齋餅糉贏哂!但我一次都食過.
作者: 金牛347    時間: 18-11-2011 23:56

引用:
原帖由 WK1959 於 4-11-2011 22:54 發表 大家記住要去選班長呀!!!!

班長~班長~我唔食朱古力,我要食蛇羹

作者: moneyismymoney    時間: 19-11-2011 01:26

引用:
原帖由 金牛347 於 18-11-2011 23:56 發表 班長~班長~我唔食朱古力,我要食蛇羹
你真識食,你個班長一定幫到你.

作者: moneyismymoney    時間: 22-11-2011 23:41

五年星班選班長時, o個班特然多 o左幾個同學,但係又從來冇見過佢 o地上堂,選班長時佢 o地又有投票,問 o下校長,佢嬉皮笑臉 o甘講 3 講 4 .

作者: kkeeleung    時間: 23-11-2011 01:33

佢哋可能係游牧民族,下次又搬到去另外地方,  吾關理氏族共住大屋, 有何不可.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0