標題: 是社會的錯?是他自己的錯? [打印本頁]

作者: newhello    時間: 14-2-2011 14:35     標題: 是社會的錯?是他自己的錯?

..........

作者: moneyismymoney    時間: 14-2-2011 23:47

引用:
原帖由 newhello 於 14-2-2011 14:35 發表 ..........

你睇佢一表人材,學富五車,前途似 o甘.

*
*
*

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 14-2-2011 23:55

引用:
原帖由 newhello 於 14-2-2011 14:35 發表 ..........
這是中國人口太多的副面間接影響的錯
作者: BforBOY    時間: 14-2-2011 23:59

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-2-2011 23:47 發表 你睇佢一表人材,學富五車,前途似 o甘. ***

今日睇報紙得知此人讀書成績優異!! 但係待人接物就相當叧類!!

所以就算見工無數都係石沉大海!! 真係要自我反省吓啦!!天才

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 15-2-2011 07:35

引用:
原帖由 BforBOY 於 14-2-2011 23:59 發表   今日睇報紙得知此人讀書成績優異!! 但係待人接物就相當叧類!! 所以就算見工無數都係石沉大海!! 真係要自我反省吓啦!!天才
有些人讀得太名書會怪怪的, 因為讀書人多多少少都會鑽牛角尖...
作者: aiselo    時間: 15-2-2011 23:05

放開學歷,可以試試其他的工種既。

有時候執著那個學歷,以為一定要跟從那個自己認為遊戲規則去玩,就未必成事。

當你肚餓要吃飯,就自自然然會想辦法。

作者: LouisLee    時間: 15-2-2011 23:24

我睇過段新聞, 唔係冇人請佢, 係佢自己唔掂俾人炒啫, 衰咗唔反省, 見工又唔望人, 講嘢九唔搭八, 肥婆絕對插得佢啱, 請佢嗰個同掟錢落海基本上冇分別, 呢條茂利正一讀屎片, 影衰佢間母校!!!

作者: BforBOY    時間: 16-2-2011 02:06

引用:
原帖由 LouisLee 於 15-2-2011 23:24 發表 我睇過段新聞, 唔係冇人請佢, 係佢自己唔掂俾人炒啫, 衰咗唔反省, 見工又唔望人, 講嘢九唔搭八, 肥婆絕對插得佢啱, 請佢嗰個同掟錢落海基本上冇分別, 呢條茂利正一讀屎片, 影衰佢 ...

呢位失業生D衣著真係充滿後現代主義 +春夏秋冬裝集於ー身!!(手套、短褲、西装褸、涼鞋)

確係型人icon!!

作者: 超能電子男    時間: 16-2-2011 03:02

連中大校長都注意,有人仲肯比機會佢,當然都要靠佢自己!不過佢前日接受訪問講一句說話,我係非常不滿,就係「連碩士生都冇能力靠自己生活,咁讀唔讀書有乜分別?叫瓛虒蘌I會勤力讀書?根本係浪費納稅人嚙……」 佢咁樣講法,好多學生以後,都可以理直氣壯向父母同老師講:「講咁多書都冇用,碩士一樣冇野做!

工作搵上門 朋友送關懷 失業碩士重燃鬥志

【本報訊】「我感覺到人生正開始改變……」本報昨日報道 26歲中大碩士梁健鵬失業領綜援的故事後,引起社會廣泛討論。雖然抨擊的說話仍不少,但阿鵬表示昨日收到不少久違了的朋友致電慰問,不少熱心市民更致電本報說願意給他工作機會,連中大校長沈祖堯也表示關注其情況。阿鵬謂社會關注令他感到溫暖,鬥志也被燃起,「我有信心三個月內搵到份長工」。

詳細內容:http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110215&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=14974996

作者: foureyesfatboy    時間: 16-2-2011 04:58

引用:
原帖由 BforBOY 於 16-2-2011 02:06 發表   呢位失業生D衣著真係充滿後現代主義 +春夏秋冬裝集於ー身!!(手套、短褲、西装褸、涼鞋) 確係型人icon!!

本來我對這人兄無乜意見...不過睇完你 d 個回應.....  

因為我地 d 面都好多高學力待業多年的人見慣了... 所以無乜意見.

有 d 應同...不過似人身攻擊   唔得客觀 wor....不過好好笑.

作者: LouisLee    時間: 16-2-2011 10:48

呢件人辦其實都唔蠢得晒, 至少識搵生果報幫佢造新聞, 呢次都算一家便宜兩家著!!!
作者: BforBOY    時間: 16-2-2011 10:59

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 16-2-2011 04:58 發表 本來我對這人兄無乜意見...不過睇完你 d 個回應.....   因為我地 d 面都好多高學力待業多年的人見慣了... 所以無乜意見. 有 d 應同...不過似人身攻擊   唔得客觀 wor....不過好好笑.

Sorry !! only 人身衣著攻擊!! Forgive me please !!  

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0