標題: 咖央醬汁 Kaya [打印本頁]

作者: Delight986    時間: 11-6-2010 12:28     標題: 咖央醬汁 Kaya

咖央醬汁 Kaya

Kaya Butter Toast

架央Kaya

是馬來西亞的醬汁,由椰子和雞蛋煮成的椰蛋漿,啡啡杰杰的,啖落椰香十足,當地人愛用來塗麵包或多士。別小看這些醬汁,選材講究之餘,製造過程亦很花時間。

當地人通常選取老椰子,因為它的漿水較濃稠,所以特別適合煮架央。將椰子剝皮破開後,便會用機器將之刨絲,並榨成椰汁,榨汁工序要做上幾次,才可將椰汁盡榨出來,不浪費。椰汁會加進已拌勻的糖和雞蛋漿中,煮滾後還要隔水燉。在燉煮過程中,必須不斷攪拌,不然內堛甄蛋和椰漿便會沉底,煲底和煲面的架央質地濃度不一致了。燉煮架央也講火候,火太慢架央不夠熱,又不夠厚身,塗麵包不好吃;火太猛又易煮I,架央更會結成塊狀,大大影響口感。最恰當便是用慢火燉煮三至四小時,做出來不稀不杰,濃香滑溜,燉好後經過濾和待涼,香滑味美的架央就可搽麵包喇!

作者: 叮噹    時間: 11-6-2010 13:18

未食過...香港有無得賣?
作者: Bobby仔    時間: 12-6-2010 16:28

香港唔係太多地方有"介young"食, 以前砵蘭街嘅"源源"就有油央多食勒, 超正! 好多時都要抉擇究竟食佢嘅油央多定係鮮油菠蘿!!

作者: 火馬    時間: 12-6-2010 18:17

引用:
原帖由 叮噹 於 11-6-2010 13:18 發表 未食過...香港有無得賣?
佐敦裕華地庫食品部有!買番樽查麵包...
作者: ar_woo    時間: 12-6-2010 18:41

以前的新加坡餐廳/馬來亞餐廳(加連威老道)有"kayan飽"同"油yan"飽叫
現在好像已找不到有馬來亞餐廳
作者: Athena    時間: 12-6-2010 19:05

超市有楊協成的咖央礶頭賣,不貴,可買來試試,味道不錯,但幾肥架。

作者: 叮噹    時間: 12-6-2010 21:05

引用:
原帖由 Athena 於 12-6-2010 19:05 發表 超市有楊協成的咖央礶頭賣,不貴,可買來試試,味道不錯,但幾肥架。

唔怕..間唔中食...

作者: crazie    時間: 6-7-2010 20:02

加 yarn ..... 係用椰漿同椰糖煮賈!胆固醇爆哂燈賈!

作者: arronarif    時間: 6-7-2010 23:29

this is one of the stuff I will bring back whenever I travel to BKK. one of the best one is from a toast shop in 1/F,  MBK shopping center.

作者: 超人兄弟    時間: 6-7-2010 23:35

引用:
原帖由 Bobby仔 於 12-6-2010 16:28 發表 香港唔係太多地方有"介young"食, 以前砵蘭街嘅"源源"就有油央多食勒, 超正! 好多時都要抉擇究竟食佢嘅油央多定係鮮油菠蘿!!
o合~...源源我成日去o架~...同你一樣...好難抉擇食油央多定係鮮油介young菠蘿!!
作者: Potato    時間: 7-7-2010 00:31

深水齛硅a街維記,除了豬a麵外,架央多及西多都好出名。據講架央是自製的。

我今日先食鬙騝矰U午茶~~

作者: 超人兄弟    時間: 7-7-2010 09:33

引用:
原帖由 Potato 於 7-7-2010 00:31 發表 深水齛硅a街維記,除了豬a麵外,架央多及西多都好出名。據講架央是自製的。我今日先食鬙騝矰U午茶~~
近邊樹呢~??
作者: Potato    時間: 7-7-2010 23:48

引用:
原帖由 超人兄弟 於 7-7-2010 09:33 發表 近邊樹呢~??

在北河街、福榮街交界。有d近黃金。麙礸颿雃h洐飽A好多人去行黃金都會順便在福榮街醫肚。食肆包括:劉森記(老字號雲吞麵)、泰國人海南雞、越南人、泰潮、傷心酸辣粉。維記的招牌是豬a麵及架央多,由一間鋪賣到三間鋪,曾蔭權都幫趁過。

作者: 超人兄弟    時間: 8-7-2010 00:47

引用:
原帖由 Potato 於 7-7-2010 23:48 發表 在北河街、福榮街交界。有d近黃金。麙礸颿雃h洐飽A好多人去行黃金都會順便在福榮街醫肚。食肆包括:劉森記(老字號雲吞麵)、泰國人海南雞、越南人、泰潮、傷心酸辣粉。維記的招牌是豬a麵及架央多,由一間鋪賣 ...
  thanks po兄~!
作者: LouisLee    時間: 28-12-2010 12:51

土司工房有咖央醬賣, 不過係綠色。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0