標題: 黑歷史 [打印本頁]

作者: wwl36    時間: 21-5-2009 12:48     標題: 黑歷史

Turn A 原本係"富野"20年後對高達世界的終結(唔玩), 點知"笨大"之後又使E個世界再生(啲特種同零零)----(錢作怪)

作者: Kal-El    時間: 21-5-2009 21:47

但係我一直都唔當turn A呢個騎喱怪機械人為高達, 話我老土追唔上潮流都係咁話, 連個主角都係人妖....

作者: wwl36    時間: 26-5-2009 23:51

引用:
原帖由 Kal-El 於 21-5-2009 21:47 發表 但係我一直都唔當turn A呢個騎喱怪機械人為高達, 話我老土追唔上潮流都係咁話, 連個主角都係人妖....

富野係有目的, 你睇"笨大"係E套出倒有幾多model就知 可能希望笨大唔好為$而寫高達

作者: Kal-El    時間: 28-5-2009 01:44

引用:
原帖由 wwl36 於 26-5-2009 23:51 發表   富野係有目的, 你睇"笨大"係E套出倒有幾多model就知 可能希望笨大唔好為$而寫高達

即係是對"笨大"的一個反面教材

作者: shocker戰鬥員    時間: 2-7-2009 11:15

引用:
原帖由 Kal-El 於 21-5-2009 21:47 發表 但係我一直都唔當turn A呢個騎喱怪機械人為高達, 話我老土追唔上潮流都係咁話, 連個主角都係人妖....
外型見仁見智啦

不過turn a確係一套好作品,一套有深度既作品,"小戰爭,大意義"得到很高評價

作為所有gundam世界(UC、AC、AW、FC....等等)既終結,FANS絕對值得一睇!!!

而且bandai同富野對turn a既重視程度很高(第100款MG模型正正就係turn a)

作者: Kal-El    時間: 4-7-2009 18:04

引用:
原帖由 shocker戰鬥員 於 2-7-2009 11:15 發表 外型見仁見智啦 不過turn a確係一套好作品,一套有深度既作品,"小戰爭,大意義"得到很高評價 作為所有gundam世界(UC、AC、AW、FC....等等)既終結,FANS絕對值得一睇!!! 而且bandai同富野對turn a既重視程度很高(第1 ...

我唔會因為bandai同富野對turn a 有好感而鐘意佢的, 因為感覺就是這樣, 鐘意就鐘意, 唔鐘意就唔鐘意, turn a 係我少數唔鐘意的機體....我都冇辨法...

作者: singingsoul    時間: 12-5-2010 17:11

引用:
原帖由 Kal-El 於 4-7-2009 18:04 發表 我唔會因為bandai同富野對turn a 有好感而鐘意佢的, 因為感覺就是這樣, 鐘意就鐘意, 唔鐘意就唔鐘意, turn a 係我少數唔鐘意的機體....我都冇辨法...

餅友們是整套作品評價, Turn A在我來說, 絕對是好故事頭三甲內. 講機體, 當然是醜的, 劇中人自己都有笑TURN A醜, 鬍子怪相.
不過話說回來, 我寧願看TURN A的機械例如TURN A, TURN X, WADOM, FLAT都不喜歡SEED, OO多數MS.

作者: singingsoul    時間: 12-5-2010 17:14

(轉一轉自己POST過來. 一次咁多, 不是想騙POST分數呀!)
turn A的故事非常好看.
而關於MS造型, 有認真看turn A的劇情的觀眾,會感受到該故事的氛圍, 當時地球是經歷宇宙世紀很久之後的毀滅重生, 本是沒有太空科技, 科技大概倒退到等同西元20世紀初的現實世界(高科技則保留在一批月球移民手上繼續發展). 主角羅倫, 真假女王們都極度抗拒戰爭, 劇情裡羅倫會用TURN A手掌代替洗衣機幫扮平民女王洗衫, 這等光景難道用帥氣有型的MS去演? 該作更直接明確指出戰爭禍害所有人, 本是同根的人類自相殘殺是愚蠢之至的想法, 而明白這些故事背景的觀眾就會明白turn A的造型為何不再一般性地以有型行先. 所以, 人家從創作之初就細心安排了設定與劇情配合, 是用過腦的, 有心為之的決定. 能夠衝破實際大老闆BANDAI的規限, 冒著商品銷售慘淡的風險去好好說故事, 該等用心已經值得尊敬. 不只一個劇中人多次說這白色巨偶外型醜怪, 劇中人都知道了, 製作人會不知道? 在這情況下, 觀眾就不應再停留在口頭快感一味謾罵的層次, 好好想為何人家要做如是安排了. 當然, 如果甘心永遠不了解真相, 不看重故事劇情, 仍是貴客的自由.

如果一向看Gundam只集中看機械人外表買玩具模型等就滿足, 當然不會認清作品本質. 不敢說誰的觀影態度正確定錯誤. 娛樂事業各取所需, 不過個人來說, 就是卡通也是藝術一種, 我尊敬Turn A有好故事, 兼且貫穿整作難得地不像以往富野由悠季(前名:富野喜幸)作品沉悶.

網上長久以來因為無知者與了解者不好好溝通互相了解所引發的長久 罵戰, 就是人類不絕戰禍的縮影.
作者: foureyesfatboy    時間: 14-5-2010 08:00

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-5-2010 17:14 發表 (轉一轉自己POST過來. 一次咁多, 不是想騙POST分數呀!)turn A的故事非常好看.而關於MS造型, 有認真看turn A的劇情的觀眾,會感受到該故事的氛圍, 當時地球是經歷宇宙世紀很久之後的毀滅重生, 本是沒有太空科技, 科技 ...

聽你咁講...小弟一於睇.  我真係因為佢個樣唔睇...之前因為唔喜歡 seed 人物設定...而唔睇後來睇都唔錯.

作者: singingsoul    時間: 14-5-2010 10:19

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 14-5-2010 08:00 發表   聽你咁講...小弟一於睇.  我真係因為佢個樣唔睇...之前因為唔喜歡 seed 人物設定...而唔睇後來睇都唔錯.

在劇中, 羅倫手上的TURN A, 似一隻作業用機械人多過戰鬥用.
它曾經:
1)兩邊斷崖中間張開手臂做橋
2)女王在戰地醫院做苦工, Turn A手掌做洗衣機, 排氣口充當了乾衣機幫女王.
3)幫手搬牛
4)存放核彈在胸口等安全處置, 添泥土入去存放空間, 單腳跳幾下搖動全身讓泥土平均包著核彈.
姿勢等同我們耳仔入水, 側頭想搖D水出來的動作.
5)經常營救小姐主人, 抱著她駕駛的球型魔蟹MS Kapool.

這些動作, 叫任何一隻以往模式主流受落的高達去做, 效果就反沒有一隻怪相不帥的MS做出來那麼可親. 

老老實實, 四哥係欣賞ANN HUI天水圍, 姨媽, 男人四十型的觀眾的話, 這套著重從小規模戰事表現濃厚人情義理的GUNDAM, 可能比以往傳統的更能得你歡心.

作者: singingsoul    時間: 14-5-2010 10:26

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 14-5-2010 08:00 發表 之前因為唔喜歡 seed 人物設定...而唔睇後來睇都唔錯.

SEED係人物唔得, 係真係唔得, 不是故意為之達到某些服務劇情的目的. 相反係破壞很多人物的說服力. 例如那位化不可能為可能之男----穆. 只如一個傻仔的臉.
整體來說, 它算尚可一看. 但都是流於欺騙這一代少年, 一邊搖波引少男, 一邊流殺人後便宜眼淚扮有深度讓少年跟自己說, 我看SEED不是為搖乳鏡頭!

作者: Ahming    時間: 14-5-2010 18:44

話時話、其實由SEED開始、人設方面吸引唔少女性…
今時今日、機械人動畫唔再只是吸引男性就得
的機設受歡迎就得、重有搖乳…

重有、唔係話當時富野其實唔是想拍高…而是想拍套全新的作品!
係笨大一定要套高…個名上去咩?

作者: foureyesfatboy    時間: 15-5-2010 01:36

引用:
原帖由 singingsoul 於 14-5-2010 10:19 發表 在劇中, 羅倫手上的TURN A, 似一隻作業用機械人多過戰鬥用.它曾經:1)兩邊斷崖中間張開手臂做橋2)女王在戰地醫院做苦工, Turn A手掌做洗衣機, 排氣口充當了乾衣機幫女王.3)幫手搬牛4)存放核彈在胸口等安全處置, 添泥土 ...

好一於睇 不過你提及 Ann Hui 電影中.... 姨媽我真不是喜歡   個香港男演員....

搖乳鏡頭.... 睇到有 d 厭 我有時分唔到 d 男角...邊個打邊個. Yamato 同 Asuka....

D 男角好軟弱...眼淚仲多過女角...加上有好大同性友誼味存在....你明白我意思.

搖乳鏡頭....回想第一代及早期 gundam 女 角個個正正常常...一個青春少女. e+ d 好似.. 無話可說.

馬少尉....唔洗搖乳都好吸引

作者: singingsoul    時間: 15-5-2010 10:50

引用:
原帖由 Ahming 於 14-5-2010 18:44 發表 話時話、其實由SEED開始、人設方面吸引唔少女性…今時今日、機械人動畫唔再只是吸引男性就得的機設受歡迎就得、重有搖乳…重有、唔係話當時富野其實唔是想拍高…而是想拍套全新的作品!係笨大一定要套高…個名上去咩 ...

觀乎Turn A劇情, 充滿懷念, 粉碎顛覆, 重構高達宇宙世紀(黑歷史)的情懷, 沒有對製作高達的與跟高達走過20年的情懷又做不了.
所以我相信富野做TURN A時, 是有心做高達, 不過是頗為推翻以往自己(和一些非自己作品)的高達.

作者: singingsoul    時間: 15-5-2010 11:12

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 15-5-2010 01:36 發表 好一於睇 不過你提及 Ann Hui 電影中.... 姨媽我真不是喜歡   個香港男演員....   搖乳鏡頭.... 睇到有 d 厭 我有時分唔到 d 男角...邊個打邊個. Yamato 同 Asuka.... D 男角好軟弱...眼淚仲 ...

發哥在姨媽係好外露, 沿用發哥喜劇模式. 我覺得配合那個疑幻疑真老千角色o既. 不過係聽過好多人不太喜歡這演出方式.
但斯琴高娃和趙薇都很精采呀~

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0