標題: 靈格風清盤 [打印本頁]

作者: hongkongman    時間: 17-1-2009 01:05     標題: 靈格風清盤

靈格風申請清盤 (星島)1月16日 星期五 17:10 有 三 十 多 年 歷 史 的 學 習 外 語 機 構 「 靈 格 風 」 ,申 請 清 盤 。已 委 任 臨 時 清 盤 人 。 而 位 於 長 沙 灣 的 辦 事 處 無 開 門 營 業 , 亦 無 人 辦 公 。 公 司 內 仍 然 擺 放 不 少 學 習 外 語 的 教 材 , 未 見 有 學 員 查 詢 , 但 有 職 員 到 場 了 解 情 況 , 但不 肯接受訪問。 勞 福 局 證 實 , 靈 格 風 有 開 辦 持 續 進 修 基 金 的 課 程 。 靈 格 風 在 英 國 有 過 百 年 歷 史 , 在 香 港 就 有 30 多 年 教 授 外 語 經 驗 , 標 榜 自 學 外 語 , 至 今 發 展 33 種 外 語 課 程 , 在 公 司 的 網 頁 中 , 表 示 課 程 已 成 功 推 廣 至 全 球 30 多 個 國 家 , 為 超 過 700 萬 名 學 員 。
作者: hongkongman    時間: 17-1-2009 01:11

引用:
原帖由 hongkongman 於 17-1-2009 01:05 發表 靈格風申請清盤 (星島)1月16日 星期五 17:10 有 三 十 多 年 歷 史 的 學 習 外 語 機 構 「 靈 格 風 」 ,申 請 清 盤 。已 委 任 臨 時 清 盤 人 。 而 位 於 長 沙 灣 的 辦 事 處 無 開 門 營 業 , 亦 ...
靈格風 .......三個月學識!yeah.I still remember  this  slogan.
作者: hongkongman    時間: 17-1-2009 04:43

引用:
原帖由 hongkongman 於 17-1-2009 01:11 發表 靈格風 .......三個月學識!yeah.I still remember  this  slogan.
TVB [/URL">news:[URL=http://s314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/?action=view&current=1612009-.flv][/URL]
作者: 東加豆    時間: 17-1-2009 07:32

呢個金融海嘯真不是浪得虛名..........

作者: 聰洛多薩比    時間: 17-1-2009 08:46

引用:
原帖由 東加豆 於 17-1-2009 07:32 發表 呢個金融海嘯真不是浪得虛名..........

浪得虛名就唔叫金融海嘯...

作者: hongkongman    時間: 15-4-2009 03:06

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 17-1-2009 08:46 發表 浪得虛名就唔叫金融海嘯...  
完了,完不了.唔好彩學生.再黎多劑.冇能的政府能夠幫到嗎.......?

靈格風學員被財務公司追學費

(星島)4月14日 星期二 21:24

清盤結業已三個月的靈格風,以分期繳交報讀課程學費的學員,被財務公司來電或信函追討每月九百至二千餘元的學費,否則揚言每月徵收一百二十元附加費及訴諸法律行動等,估計涉及學員五至六百人。

代部分學生的律師何俊仁    認為,靈格風已停止授課,學員有權終止合約,有關的財務公司無權再收款。惟消委會    則指,學員及財務公司存在借貸合約,需繼續繳款。

作者: hongkongman    時間: 16-4-2009 01:18

老千年年有,香港特別多.老牌又怎樣.中招冇人救.....自求多福吧!阿門!

靈格風結業 學員被追學費

(星島)4月15日 星期三 06:30

(綜合報道)

(星島日報報道)靈格風清盤結業,曾以分期形式報讀課程的學員投訴,被財務公司追討每月九百至二千餘元的學費。立法會議員何俊仁認為,靈格風已停止授課,學員有權終止合約,涉事財務公司無權再收款。但消委會指,學員及財務公司存在借貸合約,應繼續繳款。本報曾聯絡AEON財務公司,截稿前未獲回覆。

靈格風一批學員指,在其清盤前曾報讀不同的課程,分十二或十七期,每期供款九百六十四至二千零六十五元不等。課程包括一部語言學習機及相關的錄音帶或光碟,以及在教育中心的課堂。

去年靈格風曾要求學員簽署《確認書》,授權由AEON財務公司代收學費,其後學員將款項存到該公司戶口。自靈格風於一月十三日清盤後,學員不再供款,即不斷收到財務公司來電或信函指要繼續繳交學費,否則每月徵收一百二十元附加費及訴諸法律行動等,估計涉及五百至六百人。

學員謝先生曾報讀一萬七千元的課程,已交了三期近二千九百元的訂金,連一堂課也未上過,不滿要續交學費。另一學員麥先生指,收到財務公司滋擾電話,「好像我欠它錢,但我只是買了靈格風的服務」。消委會指,靈格風清盤後收到九宗交學費的求助個案,涉及金額達十一萬六千元。

協助十多名學員的立法會議員何俊仁認為,靈格風清盤後,沒履行合約提供課程,因此學員可解除合約,停止供款,而代收學費的AEON財務亦無權再追收餘款,學員可報警求助。

消委會表示,當初學員透過AEON財務繳費,雙方存在借貸合約,即使靈格風結業,學員仍要繳交餘款。如要追討學費,對象應為靈格風,由於公司已進入清盤程序,學員應向清盤人登記。有學員引述清盤人曾指,他們成功追討款項的機會「近乎零」,又不肯評論他們應否向繼續向財務公司交學費。

作者: inabottle    時間: 16-4-2009 01:27

引用:
原帖由 hongkongman 於 15-4-2009 03:06 發表 完了,完不了.唔好彩學生.再黎多劑.冇能的政府能夠幫到嗎.......? 靈格風學員被財務公司追學費 (星島)4月14日 星期二 21:24 清盤結業已三個月的靈格風,以分期繳交報讀課程學費的學員,被財務公司來電 ...

好似雷曼咁, 未出事仲以為只係比定期多小小息既定期存款 (d銀行推銷時都係咁講啦~)

aeon財務公司追數是否合理, 可能好似部份銀行個別處理都未定...? 金融風暴後, 以前所謂'好'既東西, 原來只係被修飾, 不被發現就過海神仙.

作者: inabottle    時間: 16-4-2009 08:58

引用:
原帖由 inabottle 於 16-4-2009 01:27 發表   好似雷曼咁, 未出事仲以為只係比定期多小小息既定期存款 (d銀行推銷時都係咁講啦~) aeon財務公司追數是否合理, 可能好似部份銀行個別處理都未定...? 金融風暴後, 以前所謂'好'既東西, 原來只係被修飾, 不 ...

而所謂既有監管只係自律, 以咩野會被評為能做到自律? 發生大件事就用當時被評定可以自律既高職/學歷來修飾, 成為過海神仙就無人奈佢何...過不了海有事就話一時疏忽, 咩都佢講哂, 真不知羞.

作者: hongkongman    時間: 17-4-2009 17:38

引用:
原帖由 inabottle 於 16-4-2009 08:58 發表   而所謂既有監管只係自律, 以咩野會被評為能做到自律? 發生大件事就用當時被評定可以自律既高職/學歷來修飾, 成為過海神仙就無人奈佢何...過不了海有事就話一時疏忽, 咩都佢講哂, 真不知羞.
所以任何野靠政府,只有死路一條.看政府的所謂高層,越是高層,越是低能.人工高高,做野少少.有鑊唔使孭.又有特權, 沖緊涼事件又一例.果然夠黑暗. .......哈哈....應該會繼續而來的.
作者: inabottle    時間: 18-4-2009 09:44

引用:
原帖由 hongkongman 於 17-4-2009 17:38 發表 所以任何野靠政府,只有死路一條.看政府的所謂高層,越是高層,越是低能.人工高高,做野少少.有鑊唔使孭.又有特權, 沖緊涼事件又一例.果然夠黑暗. .......哈哈....應該會繼續而來的.

無事無'幹'就自恃能力不容致疑 ~ 自以為天下太平時係佢哋既超能力

有事鑊咗 就擺下面既上檯 ~ 問責己成為笑話 ... 只係問責高官向下面開刀問責

有曾班子睇住, 高官隱如泰山, 公關頻頻抹汗粉飾 ~  

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net./) Powered by Discuz! 6.0.0